Pääkaupunkiseudun asumis- ja hätämajoitusyksiköiden turvallisuutta edistää

Tuetun palvelun asumisessa ja hätämajoitusta tarjoavissa yksiköissä henkilökunta tekee parhaansa asumisen ja kohtaamisen onnistumiseksi.  Asunto-Ensin asunnot ovat monelle loppuelämän koti. Asunto-Ensin  -maiili on kansainvälisestikin tunnustusta saanut pitkäaikaisasunnottomuutta vähentävä ja poistava asumisratkaisu.                                                                                                                            Siitä huolimatta väliaikaista asumista /yöpymistä tarjoavissa kohteissa koetaan usein turvattomuutta ja jopa pelkoa tilanteissa, joissa esim. otetaan ja myydään päihteitä. Osassa yksiköitä valvonta on puutteellista ja asukkaat kokevat väkivaltaa tai sen uhkaa. Joissain yksiköissä myös olosuhteet (sähkö, vesi, lämpö, hygienia, sisäilmaongelmat) ovat puutteellisia.                                                                    Olemme huolissamme yksiköissä ja majoituksissa asuvien hädänalaisessa asemassa olevien henkilöiden mielenterveyttä  uhkaavista vaaroista, terveydestä ja hyvinvoinnista. Näihin paikkoihin tuleekin lisätä valvontaa (ei yksin valvonnan vuoksi) vaan turvallisuuden takaamiseksi.                                                                                                                                                                                                                           Vahti ry (Vantaan Asunnottomien  Hyvinvoinnin tuki ry) esittää. että asumisyksiköissä asuvien  terveyden ja hyvinvoinnin  (fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen) takaamiseksi järjestetään tehostettua valvontaa ja myös ennalta ilmoittamattomia valvontakäyntejä.

 

Ulla Pyyvaara, VAHTI ry sihteeri

Tiina Tuomela VAHTI ry puheenjohtaja